HISTORIEK

kunstZ is ontstaan vanuit Kopspel vzw.  Kopspel vzw is een constructie-atelier (metaal en hout) dat gevestigd is in Brede School Het Keerpunt in Borgerhout.  In het atelier werken jongeren uit het Deeltijds Onderwijs en jonge mensen die via speciale overgangsstatuten (artikel 60 van het OCMW, WEP+ van VDAB) de draad van het beroepsleven terug willen opnemen.  Er worden voornamelijk opdrachten voor culturele organisaties uitgevoerd: decors, tentoonstellingen, tribunes, infrastructuurwerken.

Kopspel vzw start in 2007, samen met enkele andere organisaties in de Brede School (muziekatelier Ward de Beer, FMV, PAJ, Onthaalbureau Inburgering) met theaterworkshops voor nieuwkomers.  Het resultaat is het theater, dans- en muziekproject ‘Genesis’.  Na ‘Genesis’ formeren enkele spelers zich tot een eigen gezelschap ‘Grupo Noisette’, Kopspel ondersteunt hun producties. 

Genesis wint de Cutting Edge Award voor Beste Theatervoorstelling in 2007. Het succes van ‘Genesis’ doet dromen over een groter project, gedragen door de kunstensector. 

In 2009 wordt kunstZ opgericht als project om de zichtbaarheid en tewerkstelling van nieuwkomers en migranten in de theatersector te vergroten.  Dit gebeurt door een pool op te starten waarin mensen van diverse origine die geïnteresseerd zijn om in de sector te werken (artistiek, technisch, productie), individuele trajectbegeleiding krijgen. 9 theatergezelschappen engageren zich om hen werkervaring aan te bieden en het project financieel te steunen: Bad Van Marie, Compagnie KAïET!, Laika, luxemburg, DE MAAN, MartHA!tentatief, Rataplan, de Roovers en Villanella.
In de theaterwerkplaats worden producties gemaakt met deelnemers uit de pool van kunstZ. Greet Vissers creëert in 2009 de voorstelling MACBETH met 19 spelers uit de pool. Ook producties waarin gefocust wordt op de inhoud die een speler zelf aanbrengt en eigen producties van makers uit de pool krijgen een plaats in de theaterwerkplaats oa ‘Gecrasht’, Dara@Home en de urban dansvoorstelling Ford Escort. 

In 2011 sluiten ook Muziektheater Transparant en het Toneelhuis zich aan bij kunstZ.
kunstZ start met de kunstZ Academie, een deeltijdse theateropleiding voor anderstaligen.  De kunstZ Academie wil acteurs van andere origine met een andere culturele achtergrond en andere moedertaal een specifieke theateropleiding geven die hun talenten en eigenheid optimaal ontwikkelt. 

kunstZ wordt in 2013 erkend en gesubsidieerd binnen het Kunstendecreet.

Samen met theatergezelschappen Laika, De Roovers en Transparant verhuist kunstZ in 2014 naar het Matterhorn gebouw in Borgerhout. 

 

Ga naar boven